Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Warto wiedzieć - Owoce i Warzywa

PRZECHOWYWANIE WARZYW

Warzywa będą dłużej świeże, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz w lodówce, włożysz suchą gąbkę, która będzie wchłaniała wilgoć. Możesz też wyłożyć pojemnik ręcznikiem papierowym.

Ogórki i kalafiory nigdy nie powinny być przechowywane razem z pomidorami. Pomidory wydzielają gaz, który przyspiesza gnicie innych jarzyn.

Niedojrzałe brzoskwinie lub zielone pomidory dojrzeją szybciej, jeśli włożysz je do tekturowego pudełka, przykryjesz gazetami i umieścisz w ciemnym miejscu.

Bananów nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ pod wpływem chłodu szybko ciemnieją.

Napoczęta cytryna nie wyschnie tak szybko, jeśli ją położysz przekrojoną powierzchnią na talerzyku z odrobiną octu.

Jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.

Cebula, przechowywana na zapas, nie zacznie kiełkować, jeśli zawiniesz każdą główkę osobno w suchą bibułkę.

KWIATY

Niektóre warzywa i owoce wydzielają etylen. Hamuje on rozwijanie się pąków kwiatowych, przyspiesza starzenie i więdnięcie kwiatów. Pamiętaj więc, aby nie ustawiać wazonu z kwiatami obok misy z owocami lub w sąsiedztwie warzywa.

MROŻENIE OWOCÓW

Jagody i maliny idealnie nadają się do zamrażania, ale muszą przedtem być idealnie suche. Inaczej będą „maziowate” po rozmrożeniu.

Mrożone owoce najlepiej rozmraża się polewając gorącą osłodzoną wodą. Dzięki temu owoce nie tracą koloru.

ZAPACH BROKUŁÓW

Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów można złagodzić, wrzucając do wody kawałek chleba. Do duszenia i pieczenia brokułów nie używaj tłuszczu, bo będą włókniste.