Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Indyk w glazurze z octu balsamicznego
Składniki
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżeczka papryki ostrej
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Pokrój cebulę w piórka. Umieść 2 łyżki mąki na talerzu. Następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę papryki ostrej, jedną papryki słodkiej i pół łyżeczki mielonego kminku. Wymieszaj i obtocz zobu stron pokrojonego indyka (plastry o grubości maks. 1 cm). Strzep nadmiar mąki. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż będzie przezroczysta (35 min.). Dodaj 1 łyżkę masła, a potem indyka. Podsmażaj przez 23 min. z każdej strony.

Glazura z octu balsamicznego: do małego rondla wlej 1/4 szklanki octu balsamicznego. Gotuj ocet, aż zmniejszy objętość o połowę (ok. 34 min.). Powinien być gęsty jak syrop. Usmażonego indyka połóż na talerzu, a na nim podsmażoną cebulkę i polej łyżką sosu balsamicznego.

 

 

 

Inne potrawy z kategorii Indyk