Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Indyk z bazylią
Składniki
  • Pierś kurczaka
  • Duża garść świeżych liści bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • Pestki słonecznika
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 duże ziemniaki

Pierś kurczaka starannie umyj, osusz, podziel wzdłuż na dwie identyczne części. Wykrój tłuszcz, żyłki i błonki. Następnie gotuj przez 1015 min. na parze. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki (obrane i pokrojone w dość grube plastry – ziemniaki gotowane na parze są znacznie smaczniejsze niż takie z wody). Bazylię, obrane ząbki czosnku, oliwę, parmezan, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Nastepnie dodaj je do masy bazyliowej i zmiksuj – w ten sposób otrzymasz pesto. Ugotowaną pierś kurczaka ułóż na talerzu i przykryj pierzynką z pesto. Obok ułóż ziemniaki.

 

Inne potrawy z kategorii Indyk