Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Kurczak pieczony w winie
Składniki
  • 1 kurczak
  • 1/2 butelki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szczypta kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Opraw i umyj kurczaka. W 4 łyżkach oliwy rozmieszaj sos sojowy, dodaj szczyptę kolendry, soli i cukru. Tak otrzymanym sosem nasmaruj kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Ułóż w brytfannie i piecz ok. 50 min., podlewając winem. Po upieczeniu ostudź. Podawaj pokrojonego na niewielkie kawałki wraz z winogronami bądź innymi owocami.

Inne potrawy z kategorii Kurczak