Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Tagliatelle z kurczakiem
Składniki
  • 1,5 kg kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Zmielone liście z 3 gałązek rozmarynu
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich zamoczonych w wodzie na 30 min.
  • Ok. 450 g tagliatelle (włoski makaron)
  • 23 łyżki stołowe siekanej pietruszki

Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5 godz. lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będzie wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron. Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki. Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki. Zacznij podgrzewać sos kiedy będziesz gotować makaron. Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką

Inne potrawy z kategorii Kurczak