Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Karp po żydowsku
Składniki
  • 1 kg karpia (dzwonki plus głowy)
  • 1 kg cebuli
  • 5 dkg rodzynek
  • 10 dkg migdałów i orzechów
  • 10 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 5 zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki octu
  • Sól
  • Pieprz

Karpia posól, oprósz pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i na koniec skrop octem. Cebulę pokrój w talarki, zalej wodą i gotuj do miękkości. Posiekane orzechy, migdały i masło wrzuć do cebuli razem z rodzynkami. Wlej piwo. Włóż głowy ryb i gotuj na bardzo małym ogniu (ok. 1520 min.). Wyjmij głowy. Ugotowane dzwonki wyłóż na półmisek i zalej cebulą z bakaliami. Postaw w chłodnym miejscu do stężenia.

 

Inne potrawy z kategorii Ryba