Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Łosoś pieczonymi z batatami
Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 bataty
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 filety z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • Sok limonki lub cytryny
  • 50 ml pólwytrawnego czerwonego wina
  • Sól
  • Pieprz

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Z obu stron osól, posyp pieprzem i skrop oliwą. Jeśli filety są dość duże – można pokroić je na mniejsze kawałki. Bataty porządnie wyszoruj (nie obieraj skórki), pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dnie naczynia wyłóż krążki batatów oraz pomidorki koktajlowe (w całości lub połówki). Posyp rodzynkami i ułóż kawałki łososia. Skrop całość sokiem z limonki (lub cytryny) i zalej czerwonym winem. Posyp orzeszkami piniowymi. Piecz ok. 2030 min. W połowie pieczenia warto przełożyć rybę „do góry nogami”, by równomiernie z wszystkich stron się opiekła.

 

Inne potrawy z kategorii Ryba