Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Miodowy schab
Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 5 dkg słoniny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz

Mięso opłucz, osusz, polej winem, pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Miód podgrzej, wymieszaj z cynamonem. Schab oprósz solą i pieprzem, posmaruj miodem, ułóż na blasze. Na wierzchu połóż plaster słoniny. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Po wyjęciu przykryj folią aluminiową. Gdy przestygnie, pokrój w plastry grubości 2 cm. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i grzybami lub z warzywami.

Inne potrawy z kategorii Wieprzowina