Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Ciasto orzechowe z rabarbarem i bezową pierzynką
Składniki
  • 1 kg rabarbaru
  • 250 g miękkiego masła
  • 325 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • Sok z cytryny
  • 70 g orzechów laskowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Rabarbar opłucz i wyczyść, usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok. 2 cm, posyp 5 łyżeczkami cukru i odłóż na 20 min., aby puścił sok. Miękkie masło ucieraj z cukrem ok. 56 min. na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy. Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Następnie dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż masę równomiernie na całej płaszczyźnie spodu. Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok. 1015 min.

 

 

 

Inne potrawy z kategorii Desery