Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Ciasto z jagodami i kremem z białej czekolady
Składniki

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone prosto z lodówki
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 100 g w białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej

Jagody:

  • 4 łyżeczki dżemu jagodowego
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód
  • Truskawki i maliny do dekoracji

Kruche ciasto:

Masło ubij z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj żółtka, wanilię i śmietanę. Następnie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką. Zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i schładzaj przez 45 min. Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nakłuj blat widelcem i podpiekaj spód przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstaw do schłodzenia.

Krem z białej czekolady:

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (niezbyt długo, by się nie zważyła). Dodaj czekoladę, całość wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Jagody:

Przygotowany na paterze spód ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Na dżem wyłóż gotowy krem. Wstaw do lodówki na minimum 4 godz., do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Wyłóż ją na masę z białej czekolady, a na górę wysyp jagody i udekoruj ciasto dodatkowo malinami i truskawkami.

Inne potrawy z kategorii Desery