Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Jaja z sosem pomidorowym
Składniki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dkg wędzonej słoniny
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Opłukaną i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokrój w paski, a cebulę i słoninę w drobną kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki. Przetop słoninę, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pomidory. Podlej wszystko bulionem i duś kilka min. Zapraw mąką. Sos wylej na półmisek, ułóż połówki jaj i posyp skórką z cytryny. Podawaj z ryżem.

Inne potrawy z kategorii Z jajkiem