Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Zupa ogórkowa
Składniki
  • 1/2 kurczaka
  • 30 dkg kiszonych ogórków
  • 12 szklanki kwasu ogórkowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 23 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler obierz i opłucz. Włóż do garnka, zalej 1,5 litra wody i dodaj pieprz. Gotuj 35 min. Ogórki zetrzyj, warzywa wyjmij z wywaru i pokrój w kostkę. Do wywaru wlej kwas ogórkowy, wrzuć warzywa i ogórki. Dodaj masło, gotuj 15 min. Przypraw do smaku solą, żółtko roztrzep z mlekiem. Wlej do zupy i zagotuj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Dodaj do zupy i posyp natką. Podawaj z kawałkami kurczaka.

Inne potrawy z kategorii Zupy