Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Zupa z zielonego groszku z miętą
Składniki
  • 500 g ugotowanego zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • mały pęczek mięty
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • Sól/pieprz do smaku

Roztop masło w garnku, uważając by się nie przypaliło. Rozmieszaj dokładnie z mąką, a następnie stopniowo dolewaj dwie szklanki chłodnej wody lub lekkiego warzywnego bulionu, stale i energicznie mieszając np. trzepaczką, by nie powstały grudki. Następnie dodaj groszek i zagotuj. Dodaj posiekaną miętę i gotuj jeszcze przez 2 min., by mięta uwolniła aromat. Zupę dokładnie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj jogurt. Zupę podawaj ciepłą, ale nie gorącą – tak smakuje najbardziej. Udekoruj listkami bazylii.

Inne potrawy z kategorii Zupy