Kurnik
Wielkość kurnika: 3–4 kury/m²
Grzęda: 1 kura/min. 20 cm długości
Grubość grzędy: 4–5 cm bez ostrych kantów
Odstęp między grzędami: 35–40 cm
Wielkość pojedynczego gniazda: 30 cm szerokości, 40 cm głębokości i 40 cm wysokości
Idealna temperatura: 12–22⁰C
Gniazda
Gniazda umieść gdzieś na uboczu w półmroku, tak aby były oddalone od codziennego zgiełku w kurniku. Dzięki temu kury będą czuły się bezpiecznie. Gniazda wypełnij np. sianem, słomą lub wiórkami. Zapewni to czystość jaj i zmniejszy ryzyko pojawienia się pasożytów. Gniazda można też osłonić dodatkowym daszkiem, który będzie zabezpieczał je przed odchodami.
Grzędy
Niezwykle istotne dla higieny i komfortu kury. Każda kura potrzebuje miejsca, gdzie będzie mogła spokojnie odpocząć. Właśnie w czasie odpoczynku tworzy się skorupa jaja. Grzędy powinny mieć ok. 4–5 cm szerokości i zaokrąglone krawędzie. Ważne, aby były łatwe do montażu i demontażu w celu łatwego czyszczenia.
Karmidła i poidła
Zapewnij swoim kurom odpowiednią liczbę karmideł i poideł. W przypadku karmideł podłużnych powinno przypadać ok. 16 cm szerokości na 1 kurę, a w przypadku okrągłych – 5 cm. Liczbę karmideł dostosuj do liczby kur, ponieważ wszystkie kury powinny mieć dostęp do karmidła w tym samym czasie. Ograniczy to niepotrzebny stres. Kury piją z odkrytych poideł. Na 1 kurę powinno przypadać 3 cm przy poidłach podłużnych i 2 cm przy okrągłych.
Woda
Kura musi mieć dostęp do świeżej wody. Wypija jej dwa razy więcej niż spożywa paszy, czyli np. ok. 1 szklanki wody dziennie do pół szklanki paszy.
Wybieg
Jeśli to możliwe, zorganizuj dla swoich kur wybieg. Będą mogły wtedy przebywać cały dzień na słońcu i powietrzu. Powinny się na nim znajdować drzewa, krzewy, miejsce do kąpieli piaskowych i woda. Dostosuj wielkość wybiegu do liczby kur. Jeśli wybieg będzie za mały, zmieni się w błotnisko, co może być przyczyną chorób i spadku apetytu u ptaków.