Pisklętom potrzebne jest ciepłe, suche i czyste miejsce do rozwoju. Piskląt nie powinno być więcej niż 12–15 na m². Pisklęta kaczek, gęsi i indyków potrzebują dużo miejsca ze względu na większe rozmiary. Młode pisklęta muszą być oddzielone od dorosłych kur. Stwórz dla nich tymczasowy dom np. w okrągłym lokum, pozbawionym zimnych kątów, ze skrzyni lub wytrzymałego pudła, wyposażonego w lampę promiennikową, która zapewni im ciepło. Nowy dom powinien być odizolowany od środowiska, dobrze wentylowany (bez przeciągów) i zabezpieczony przed drapieżnikami. Dobrym miejscem jest np. garaż, piwnica czy szopa.
W ciągu pierwszych kilku dni pisklęta powinny być blisko źródła ciepła. Temperaturę w pudełku sprawdzaj za pomocą termometru umieszczonego na wysokości piskląt. Na tym etapie powinna ona wynosić 32⁰C. Zwróć też uwagę na rozłożenie piskląt w pudełku. Jeśli będzie im za chłodno, będą zbite w grupę, a jeśli za ciepło, będą trzymać się krawędzi pudełka czy nawet dyszeć. Pozytywną reakcją na temperaturę jest równomierne rozproszenie się piskląt.
Na dole pudełka umieść wióry, słomę lub inną ściółkę, a na nie, w pierwszych dniach, połóż ręcznik papierowy, aby pisklęta nie myliły ściółki z jedzeniem. Nie używaj do tego płaskiej tektury ani gazety, ponieważ są śliskie i mogą powodować u kurcząt rozjeżdżanie się nóżek.
Zaraz po przywiezieniu piskląt należy je jak najszybciej napoić przegotowaną wodą o pokojowej temperaturze. Jeśli pisklęta same nie podejdą do poidła, trzeba je samodzielnie napoić poprzez zanurzenie dzióbka w wodzie. Pamiętaj, aby poidło nie było odkryte, ponieważ małe pisklęta mogą się w nim utopić.
Choroby rozprzestrzeniają się bardzo szybko, dlatego codziennie upewniaj się, czy pasza i woda są wolne od ściółki i odchodów. Ważne, by ściółka była zawsze sucha. Wilgoć powoduje wychłodzenie i jest idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Pamiętaj, aby pisklęta miały dostęp do świeżej paszy i wody przez całą dobę. Powinny mieć również dostęp do światła (pierwszy tydzień przez 18 godzin dziennie, a później przez 10 godzin, włączając w to naturalne światło).
Sprawdź, czy masz już wszystko, aby rozpocząć swoją przydomową hodowlę: