Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Po czym poznajemy, że kura jest zdrowa?

Odpowiedni bieg, zapalenie oczu i skorupa jaj

Kura zdrowa to kura ruchliwa i energiczna. Zdrowy wygląd najlepiej ocenić po pięknym, lśniącym, pełnym upierzeniu, które jest często pielęgnowane przez kurę. Grzebień i zausznice powinny mieć intensywny czerwony kolor. Dziób zdrowej kury jest nienaruszony, a oczy czyste.

Bieg

Zapewnij również odpowiedni wybieg kurom, ponieważ kura w ciągu dnia potrafi przebiec nawet 12 km. Za mały wybieg powoduje stres i obniżenie nieśności kur. Poza tym nie ścierają się im wtedy pazury, którymi czeszą i czyszczą pióra.

Zapalenie oczu

Jedną z najczęstszych infekcji u kur jest zapalenie oczu. Może być powodowane zbyt wilgotną ściółką w kurniku lub za wysokim poziomem amoniaku (gazu szkodliwego). Może to prowadzić do łzawienia i zaczerwienienia oczu. Jako rozwiązanie problemu świetnie sprawdza się rumianek, którego naparem należy przecierać oczy kury.

Skorupka jajka

Kury potrzebują specyficznych składników do produkcji jaj o silnych skorupkach. Niezbędne są do tego wapń i witamina D3. Wapń jest tak naprawdę najważniejszy, ale to witamina D3 odpowiada za jego lepsze wchłanianie. Każda skorupka jajka składa się z ok. 2 g wapnia, co stanowi 40% przeciętnej skorupki.