Kury dzielimy na rasy ze względu na wartość użytkową:
Nieśne (czasem nazywane śródziemnomorskimi)
Kury nieśne to ptaki lekkie o dużej wydajności, które składają 200–260 jaj rocznie. Charakteryzują się wysokim temperamentem. Lubią latać i są bardzo ruchliwe, dlatego trzeba im zapewnić duży wybieg z wysokim ogrodzeniem. Najbardziej znanymi rasami są leghorn biały i włoszka kuropatwiana.
Mięsne
Kury mięsne są cięższe, spokojniejsze i bardziej potulne niż nieśne. Znoszą mniej jaj nawet od kur ogólnoużytkowych, ale za to są źródłem wyśmienitego mięsa. Koguty niektórych ras mięsnych osiągają nawet wagę 5 km. Ponadto rasy mięsne charakteryzują się silnym instynktem kwoczenia, a samice są dobrymi matkami dla piskląt. Najlepsze mięso uzyskiwane jest z ras: mechelner, orpington, sulmtaler, dorking.
Ogólnoużytkowe (średnie)
Przedstawiciele tej rasy są czymś pomiędzy rasami nieśnymi a mięsnymi. Kury są średniej wielkości i znoszą około 160–200 jaj rocznie. Poza tym są też źródłem smacznego mięsa. Przykładowe rasy to: schlottery, australorpy, forwerki.