Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Pikantne kotlety
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • Kajzerka
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 czerwone cebule, ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka usiekanych świeżych
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół: tymianku i mięty
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • Olej do smażenia

Kajzerkę pokrój w salaterce, zalej winem wymieszanym z wodą, sokiem i skórką z cytryny, zostaw na 1/2 godz. Musztardę utrzyj z solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą i roztartym czosnkiem. Dolej olej i wymieszaj dokładnie z namoczoną bułką i mięsem. Dodaj surowe żółtka, usiekaną zieleninę, wyrób masę. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety, obtocz w tartej bułce, smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Inne potrawy z kategorii Indyk