Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Kurczak po indyjsku
Składniki
  • Kurczak ćwiartki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cm masła
  • Curry
  • Sól
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Pieprz ziołowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Olej

Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 15 min. Podsmaż go na oleju na złoto z obu stron. W dużym rondlu (garnku) przesmaż pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i 0,5 cm masła. Dodaj łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszaj. Włóż kurczaka i zalej go wrzątkiem. Dodaj pół łyżeczki Vegety i 2 łyżki keczupu. Duś do miękkości (w zależności od ilości kurczaka od ok. 40 min. do 1 godz.). Gdy kurczak jest już miękki, zagęść sos 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki i zagotuj. Najlepiej smakuje z ryżem polanym sosem. 

Inne potrawy z kategorii Kurczak