Składniki na wywar:
Warzywa umyj i obierz. Rybę namocz w wodzie z octem, a po godzinie wyjmij, osusz i zmiel w maszynce wraz z obraną cebulą. Dodaj jajko, kaszę manną, opłukane rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól, cukier i wymieszaj. Masę wyłóż na pergamin, ściśle zawiń, formując rulon o średnicy szklanki. Papier na końcach skręć i zawiąż nicią. W garnku zagotuj osoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włóż do niej rybę i gotuj na malutkim ogniu godzinę. Odstaw, by wystygła. Zimną już rybę wyjmij z wywaru, rozwiń z papieru, pokrój w plastry. Do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodaj żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Rybę ułóż na półmisku, przybierz ugotowaną marchewką i natką, zalej tężejącą galaretą, odstaw do całkowitego zastygnięcia. Podawaj z sosem tatarskim lub chrzanowym.