Beza:
Rabarbar opłucz i wyczyść, usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok. 2 cm, posyp 5 łyżeczkami cukru i odłóż na 20 min., aby puścił sok. Miękkie masło ucieraj z cukrem ok. 5–6 min. na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy. Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Następnie dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż masę równomiernie na całej płaszczyźnie spodu. Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok. 10–15 min.