Ciasto:
Masa makowa:
Ciasto:
Do kubka skrusz drożdże, wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka min. do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży). Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przetnij na pół, łyżeczką wyłuskaj ziarenka i dodaj je do ubitej masy. Wymieszaj z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrabiaj elastyczne i dość luźne ciasto przez około 10 min., aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (naczynie z ciastem możesz wstawić na kilkanaście min. do średnio gorącej wody, aby ułatwić wyrastanie).
Masa makowa:
Mak umieść na sitku i przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz i odparuj. Zmiel dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło oraz likier Amaretto. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z masą makową, następnie ubij pianę z białek i również wymieszaj z masą. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 2 – 3 min. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieś na blachę do pieczenia. Pokryj masą makową i zawiń w roladę. Sklej ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady, jak i na jej końcach. Przykryj luźno przezroczystą folią i odstaw na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw ciasto i piecz przez 45 min. Gdyby wierzch zanadto się zarumienił, przykryj folią aluminiową. Ostudź i polej lukrem, a następnie udekoruj orzechami oraz bakaliami.