Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Ciasto kruche z malinami i kokosową bezą
Składniki

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie malin
  • 23 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Maliny:

  • 0,5 kg malin
  • 23 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto:

Masło ubij z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj żółtka, wanilię, śmietanę. Następnie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką. Zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i schładzaj przez ok. 45 min. Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nakłuj blat widelcem i podpiecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Schłodź.

Beza:

Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder. Gdy masa jest wymieszana i lśniąca, dodaj wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na końcu dosyp wiórki.

Maliny:

Opłukane i osuszone maliny oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. Najlepiej zrobić to na 3 razy, wtedy maliny się nie pogniotą i nie puszczą za wcześnie soku. Przełóż na podpieczony blat i równo rozłóż.
Na maliny wyłóż bezę. Piecz ok. 20 min. w 175°C i jeszcze ok. 30 min. w 150°C. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Inne potrawy z kategorii Desery